Jeg Elsker pulled pork! Jeg elsker at lave det, jeg elsker at spise det og jeg elsker at fortælle folk om det. Især, når man første gang fortæller dem at det tager omkring halvandet til to døgn at lave. Det lyder svært, men det er det slet ikke – for det meste af tiden skal det bare stå og passe sig selv.
Hvis du ikke kender pulled pork, så prøv at forestille dig det her: Langtidsstegt, røget svinefilet, der er så mørt og saftigt, at du kan trække det fra hinanden med to gafler. Ind i en stor burgerbolle med coleslaw og barbeque sauce… okay, nu sidder jeg sgu og bliver helt sulten – og jeg har lige spist 🙂
Nå, men til opskriften. Forskellige folk laver den forskelligt, men her er den der fungerer for mig. Til 4 personer skal du bruge:
– 1 nakkefilet på omkring 1,5-2 kg (optøet, naturligvis…)
– 1 glas Steak Rub fra Santa Maria
– 1 flaske Barbeque sauce
– 8 store burger boller (Jeg har en opskrift længere nede, men det er OK at købe færdiglavede), eller 12 tortilla wraps
– 1 god portion Coleslaw (igen, jeg har en opskrift længere nede, men det kan også købes)
Derudover får du brug for:
– et ildfast fad, el. lign.
– Madfilm (plastik folie, Vita Wrap eller hvad du nu kalder det)
– en stor stegepose
– en ovn
– en kuglegrill (med kulholder… og kul, selvfølgelig)
– en pose rygeflis
– to gafler
Du starter et par dage før du skal servere den. Den skal marinere i 24 timer, stege i 10 timer og ryges i 2 timer. (Indimellem stegningen og rygningen kan den godt få lov at stå, hvis du lige skal have tiden til at passe.)
Hæld ca. halvdelen af steak rub’en i det ildfaste fad, og vend fileten heri så den bliver HELT dækket. Der skal ikke være synligt kød nogen steder. Tilføj mere rub, hvis det er nødvendigt.
Så pakker du den ind i madfilm og lægger den i køleskabet i 24 timer. Den skal pakkes stramt – og hellere for meget end for lidt, den safter lidt, når den ligger der, så for nu at undgå at hele køleskabet skal gøres rent bagefter (ja, jeg taler af erfaring).
Dagen efter pakker du fileten ud og lægger den i en stegepose, som du lukker godt. Jeg plejer ikke at klippe hul i posen, som der ellers står man skal. Læg den ind i ovnen ved 90-100 grader i omkring 10 timer.
Det er ikke nødvendigt med varmluft og det er ikke nødvendigt at forvarme ovnen. Jeg plejer at lægge den ind, lige inden jeg går i seng, så er den klar næste morgen. (Hvis den ikke skal på grillen med det samme, kan du tage den ud af stegeposen, pakke den i staniol og lægge den i køleskabet). Alternativt kan du smide den ind kl. 6 om morgenen, så er den klar kl. 16:00 og med 2 timers røg er der mad kl. 18:00
Hvis du lige vil tjekke om den nu er ordentlig mør, kan du tage enden af en træ-gydeske eller lignende og stikke ind i fileten. Der skal helst ikke være noget modstand.
Omkring 2,5-3 timer før servering tænder du op i grillen. Når kullene er klar, lægger du dem i den ene side af grillen og skruer så meget ned for under-luften, som du kan komme til, uden at kullene går ud igen.
Fileten (uden stegepose eller staniol, naturligvis) lægger du i den anden side, så langt væk fra kullene som muligt. Den må ikke få for meget varme! Det er faktisk det eneste der kan gå galt – og så galt går det egentligt heller ikke. Men hvis den får for meget varme risikerer du at den bliver tør, hvilket bare er synd.
Tag en ordentlig håndfuld rygeflis og smid over kullene (nogen plejer at væde flis, før de kommer på – det gør jeg ikke, de ryger på direkte fra posen).
Luk låget og vend luft spjældet, så det ligger over stegen, hvis det er muligt. Her skal den så ligge i 2 timer. 3-4 gange undervejs skal der lige spædes til med rygeflis.
Efter 2 timer er den færdig og ligner noget, som slet ikke kan spises! Den skal være helt sort og ligne noget, som har fået ALT for lang tid – men det er ikke fordi den er brændt eller forkullet – det er fordi den er røget.
Tag fileten (forsigtig, for den er meget mør) og læg den over i det ildfaste fad, stik to gafler i og lige så stille trækker du nu fileten fra hinanden, så du får de lækreste trævler.
Du kan selv bestemme hvordan du vil spise den, men jeg plejer at tage en burgerbolle, flække den, lige hurtigt riste den på indersiden, lægge coleslaw på under-bollen så et godt lag gris, en god portion barbequesauce og så på med toppen.
Jeg siger dig, det er godt! Det er også fantastisk i en wrap.
HVIS der skulle blive lidt gris tilovers, kan det godt gemmes i køleskabet i op til et par dage og så varmes i mikro’en. Det styrer du selv – bare pas på med bakterier og sådan noget.
Burgerboller
Som sagt, så har jeg en lækker opskrift på burgerboller. Når nu man laver mad i halvandet døgn, må det også gerne se ud som om man har gjort sig lidt umage. Den er snuppet fra “God Mad Let at Lave” med lidt ændringer:
– 25 g gær
– 3 dl lunkent vand
– 2 spsk olie
– ½ tsk salt
– ca 500 g hvedemel
– 1 æg til pensling
– sesamfrø til drys
Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt olie, salt og mel og ælt dejen til den er smidig. Sæt dejen til hævning tildækket et lunt sted ca 1 time. Slå dejen ned på et meldrysset bord og tril den til en pølse. Skær pølsen i 8 stykker. Form stykkerne til store boller og tryk dem flade (ca 1-2 cm tykke) med håndfladen og læg dem på en plade med bagepapir. Lad dem efterhæve et lunt sted ca 10-15 minutter. Tænd ovnen på 225 grader. Pensl med sammenpisket æg og drys med sesamfrø. Bag burgerbollerne midt i ovnen i 20-25 minutter.
Når du tager bollerne ud af ovnen, skal du dække dem til med f.eks. et viskestykke mens de køler af. Dette gør at de bliver bløde udenpå.
Coleslaw
Man kan godt købe færdig coleslaw. Man kan endda købe noget “halvfabrikata”, hvor man selv blander dressingen med grøntsagerne – det er næsten lige som at lave det selv. Men det er faktisk ikke så svært og den hjemmelavede kan man jo selv bestemme hvordan smager:
– 500 g Kinakål/spidskål/hvidkål – hvad du nu lige kan finde
– 1 Stor gulerod (el. 2 små)
– 1 løg
– 1 dl Miracle Whip
– 1 spsk Hvidvinseddike
– 2 tsk Sukker
– 1⁄4 tsk Salt
Start med at blande dressingen ved at blande Miracle Whip’en, hvidvinseddike, sukker og salt. Hak løget fint (evt. blend det) og bland det i dressingen. Hak kål fint og riv guleroden groft (eller kør den igennem et mandolinjern så du får 1,5×1,5 mm blokke. det ser godt ud) og hæld det i en stor skål. Hæld dressingen over kålblandingen og bland godt. Stil coleslaw’en i køleskabet til den skal serveres.
Håber du kan bruge opskriften.
God appetit
/Torben
– nu prøver vi 🙂