Det var en stor dag da jeg fandt denne opskrift. Hjemmelavede romkugler… uhhh… Og til forskel fra dem man køber hos bageren, ved man hvad der er i – så det ikke bare er ting der er fejet op fra gulvet 😉
Jeg laver dem f.eks. til nytår, så jeg kan få brugt nogle af de julesmåkager vi ikke nåede at få spist – men jeg må indrømme at jeg indimellem også er gået i Kvickly for at købe en af deres billige æsker med småkager – kun for at lave dem til romkugler.
Det største problem med den her opskrift er at når man er færdig, stå man tilbage med en hel masse æblemos, fordi det er billigst at købe et stort glas – og du skal kun bruge 5 spiseskefulde af det – nå, well. I det mindste har man da romkugler.
Til 10-12 kugler skal du bruge:
– 175 g Kage rester (evt. småkager el. wienerbrød)
– 1 dl Finthakkede mandler
– 4-5 spsk Æblemos (evt. fra glas)
– 2 spsk Kakao
– 2 spsk Rom (Mørk! Capt. Morgan har vist sig at være fantastisk til formålet)
– Krymmel eller kokos til pynt
Start med at hakke mandlerne. Hvis du gider kan du smutte dem først – jeg gider ikke og lader skallen sidde på – der er forskellige meninger om hvorvidt det er sundt, men det er jo trods alt kage og er ikke for sundt i forvejen. Smuldr småkagerne. Det må gerne være en bladning af helt fint, og nogle klumper. Ælt Kagesmulder, mandler, kakao og rom.
Æblemosen skal i til sidst og prøves lidt frem (start med halvdelen). Massen må ikke være for splattet – så er den svær at forme. Tril massen til kugler, rul dem i pynten og sæt dem koldt.
De kan også fryses og tages op efterhånden som de skal bruges – men her i huset er de aldrig nået så langt.