Ja, burgere, er nok ikke det som de fleste skal bruge en opskrift til, men jeg har nu alligevel et par tricks, som jeg vil dele i jagten på den perkekte burger. F.eks. bruger jeg helst fedtfattigt oksekød – ikke så meget fordi det er fedtfattigt, men forde det smager bedst og så er jeg også fri for at det meste af maden smelter væk, når jeg laver den. Til gengæld kommer du en revet kartoffel i, hvilket gør bøffen dejlig saftig – bare prøv.
Til 4 personer skal du bruge:
– 500g Hakket Oksekød (Fedtfattigt!)
– 1 kartoffel
– Salt, peber og Steak Rub (eller Allround krydderi)
– 8 Store burgerboller (der er en opskrift et andet sted på siden)
– 8 skiver Ost (Helst Cheddar, men ellers bare… ost)
– Omkring 16 skiver sprød, stegt bacon
– Salat, fintsnittet (jeg bruger som regel hjertesalat)
– 2 tomater i skiver
– 1 Agurk i skiver
– 1 Løg i ringe
– Ketchup/Burgerdressing/Miracle Whip/Barbequesauce, som det nu passer dig
Start med at skrælle kartoflen og rive den groft på et rivejern. Bland den godt med kødet. Del kødet op i 8 portioner, tril en lille kugle af hver og tryk dem HELT flade mellem to fryseposer. Krydr på begge sider med salt, peber og steak rub, (et tip: du trækker den øverste pose af kødet, krydrer det på oversiden, samler den underste pose op med kødet stadig hængende fast, lægger den i din anden hånd, og trækker så posen af. Så går bøffen ikke i stykker) NU former du så bøfferne, ved at lægge dem på et skærebræt, dreje dem rundt og skubbe siden ind, så du får den rigtige diameter på bøffen. Grunden til at du gør det på den her måde, er at bøffen på den her måde vil blive tyk i kanten og tynd i midten. på den måde slipper du for at bøffen ‘buler op’ på midten, som den ellers ville gøre. Samtidig sikrer du at kanten ikke har for mange sprækker, som saften kan slippe ud ad. (Ja, det er lidt nørdet, men det virker for mig).
Hvis det skal være helt rigtigt skal de smides i en bøfvender og så en tur på grillen, direkte over kullene – men de kan også laves på panden inde i køkkenet. Når bøfferne har den rigtige farve på undersiden vendes de. Hvis du laver dem på panden smider du en skive ost på nu, hvis du laver dem på grillen venter du lige til de er halvt færdige, før du tager dem ud af bøfvenderen og lægger ost på. (Du vil ikke ha’ ost i din bøfvender – der er træls nok at gøre ren i forvejen).
Flæk bollerne og rist dem på indersiden (jeg kan bedst lige når bollen er blød udenpå og knasende inden i – det er bare sådan en ting jeg har). På med noget dyppelse (f.eks. Ketchup) på med salat, tomat, agurk og løg. På med bøffen med den smeltede ost, på med et par skiver bacon, på med mere dyppelse (f.eks. Barbequesauce) og så på med toppen. Tryk godt sammen, så den er til at bide over. En burger skal ikke spises med kniv og gaffel, den skal spises med hele hovedet!
God Appetit
/Torben