Du ved det godt. Chips er ikke sunde. Fyldt med salt og fedt – og kun i visse tilfælde bestående af kartofler. Men når man har åbnet en pose er de hurtigt væk, og så sidder man dér med sin dårlige samvittighed.
Chips bliver IKKE sunde af at du laver dem selv, men disse er lidt mindre usunde end dem i butikken, som oftest er friturestegt. Der er kun lige det olie på som skal til for at de bliver sprøde, og kun lige det salt på der skal til for at give lidt smag, men det vigtigste er: du kan ikke lave så mange ad gangen, så du får nemmere stillet din chips trang, uden at overspise.
Til en lille skål chips skal du bruge
– 1-2 kartofler, alt efter hvor store de er
– 1 spsk olie
– lidt salt
(du kan også prøve at eksperimentere med andre krydderier, men få lige styr på grund opskriften først )
Skræl (eller vask) kartoflerne og skær dem i de tyndeste skiver du kan. Du skal helst bruge et mandolinjern, for at få en ensartet tykkelse. Skyl dem godt, så al stivelsen kommer ud af dem (f.eks. læg dem i en skål og hæld rindende vand over til vandet bliver klart i stedet for grumset). Nu skal de tørres. Det er vigtigt at de bliver tørret, ellers dur det ikke – jeg har prøvet at snyde, men det bliver ikke godt. Læg kartoffelskiverne ud på et par stykker køkkenrulle og læg et par stykker køkkenrulle over også og dup dem tørre.
Nu skal der olie på. Den nemmeste måde er at putte kartoflerne i en plastikpose og hælde olie i posen sammen med salt. Luk posen og ryst godt rundt, så alle skiverne bliver dækket af olie og salt.
Hvis du har sådan en mikroovn med en glasplade der drejer rundt, kan du lægge kartoffelskiverne på et stykke bagepapir direkte på den. Ellers læg dem på en tallerken eller lignende, der kan tåle at gå i mikro’en. Fordel kartoffelskiverne, så de ligger i et lag uden at overlappe.
Nu skal de bare ha’ maks effekt. Start med at give dem 5 minutter og kig/mærk så til dem. Hvis de stadig mangler lidt for at blive sprøde, så giv dem et par minutter mere.
Når de er færdige hælder du dem i en lille skål (de kan godt være lidt varme, når de lige kommer ud af mikro’en), og så spiser du dem med lidt bedre samvittighed.
God appetit.